Takaisin


TÉNÉRÉN AAVIKKO

Ténérén aavikko

| Karttalinkki |

Nigerin alueella sijaitsevat Ténérén aavikko ja Aïr-vuoristo muodostavat yhdessä Afrikan laajimman luonnonsuojelualueen, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Alueen pinta-ala on noin 7.7 miljoonaa hehtaaria. Ténérén aavikkoa keitaineen ja muinaisine kaupunkeineen pidetään yleisesti maisemiltaan Saharan kauneimpana.

Ténérén alueen tuareg-heimon ja Nigerin hallituksen joukkojen kesken on sattunut useita välikohtauksia sitten maan itsenäistymisen Ranskan siirtomaa-isännyyden loputtua 1958. Pääsyynä levottomuuksille on ollut tuaregien tyytymättömyys hallituksen toimille tuaregien kulttuurin suojelemiseksi ja vaalimiseksi sekä '70-luvulla Sahelin aluetta vaivanneen kuivuuden aiheuttama nälänhätä. 

Ténéréstä löytyi myös puu, joka on päässyt karttoihin asti (aina mittakaavaan 1:4.000.000). 300-vuotias akaasia, joka kasvoi täydellisessä yksinäisyydessä keskellä aavikkoa, oli tärkeä maamerkki aavikolla matkaaville ja pyhä tuaregeille. Tietynasteista (hyvää) suunnistustarkkuutta ja (huonoa) ajotaitoa esitti eräs kuorma-autoilija vuonna 1973 osuen ajokillaan puuhun kaataen sen. Nykyisin puu - L'Arbre du Ténéré - on näytteillä Nigerin kansallismuseossa Niameyssa.

Paris-Dakar -rallin alullepanijan ja organisaattorin Thierry Sabinen muistomerkki löytyy L'Arbre du Ténérén läheisyydestä. Hän sai surmansa helikopterionnettomuudessa Malissa kesken vuoden 1986 Paris-Dakar-rallia ja hänen viimeinen leposijansa on keskellä rakastamaansa aavikkoa.

 

Internetlinkkejä Ténéréen ja Nigeriin: