YAMAHA TT 600, XT 600 JA XT 660

 


© Yamaha Motor Co.

Yamahan TT-mallit oli ja on suunniteltu puhtaasti maastokäyttöä varten ja vastaavat lähinnä Hondan XR-malleja. TT on suosittu alusta kisapyöräksi maratonralleihin (Paris-Dakar, Baja jne.).

 


© Yamaha Motor Co.

XT-mallit jalostuivat yhä enemmän retkiendurokäyttöön kaikennäköisille ja -kuntoisille maanteille, ja tehdas kutsuikin näitä nimellä "dual-purpose motorcycle" - suomeksi kai lähinnä "jokapaikanpyörä" tai "monikäyttöpyörä". Kuvassa ensimmäisen sukupolven XT 600, 43F ('84-'86).

 


© Yamaha Motor Co.

Monet pitävät XT 600 2KF -mallia ('87-'90) parhaana "perus-XT:nä". Seuraavaan malliin, eli vieläkin tuotannossa olevaan XT 600 E:hen, jousitusta laskettiin ja painotettiin muutenkin katukäyttöä maastokelpoisuuden kustannuksella.

 


© Yamaha Motor Co.

XT 600 E on ollut Yamahan perusretkienduro vuodesta 1990 lähtien. Kilpailijoihinsa verrattuna hieman matalampi jousitus sopii taajamiin ja sorateille mainiosti, mutta maastoajossa lisäjoustot eivät olisi pahitteeksi (off-road -kuskeille Yamaha tarjoaa TT 600 -mallia). Malli uudistui teknisesti kaudeksi '96, josta lähtien säilynyt käytännössä muuttumattomana. 

 


© Yamaha Motor Co.

Yamahan italialaisvalmisteinen TT 600 R on suunniteltu totisempaa maastoajoa varten. Moottoritekniikka on tuttua XT-malleista, mutta jousitus sekä runko ovat tuoretta suunnittelua. Suosittu aloituspohja esimerkiksi aavikkoralleihin, mutta matkailukäyttöön ehkä hieman turhan karu...

 


© Yamaha Motor Co.

2004 uutuus XT-mallistossa: XT 660 R, joka on saatavissa sekä allroad-rengastuksella (21" eturengas, 17" takarengas) että supermotorenkailla (17" edessä ja takana). Maastoon ei pyörällä ole paljoa asiaa (huomaa esimerkiksi pakoputkiston veto rungon alta!), mutta arkikäyttöön tervatuilla ja isommilla sorateillä lienee mukava peruspyörä.