MIETTEITÄ JA SATTUMUKSIA SUPER TÉNÉRÉ -PROJEKTIN TIIMOILTA

 

29.9. 2005

Super Ténéré vielä myyjäliikkeessä Raahen Motocafessa jemmassa, kunnes saan kuljetettua sen Raahesta Jyvässeudulle ropaustalliin, mutta rakennussuunnitelmat jo valloillaan. Tarkoituksena palastella moto talven '05/'06 aikana sen verran pieniin palasiin, että esim. rungon voi pulverimaalata. Kate pois, eteen ylösnostettu crossilokari, perästäkin muoveja vähemmäksi, jousituksen viilailua sekä muita pikkumuutoksia - siinäpä se alkaisi sitten ollakin valmiina tulevien kesien (ja jos hurjuus iskee, myös talvien) terapiavehkeeksi!

Mopo-Osa-nettikaupasta löytyi pikkunaarmuinen Acerbis Baja -takalokari edullisesti. Lokari sininen, joten samalla selkiytyi myös tuleva väritys: muovit ja tankki Gauloises-siniseksi ja runko pulverimaalataan valkoiseksi. Samalla vaivalla paketissa tuli myös Acerbiksen työkalulaukku pyörään pultattavaksi. eBaysta hommasin toisen bensatankin (alkuperäinen saa luvan joutua rälläkän alle modifioitavaksi), moottorin kuusiokolopulttisarjan sekä lyhyemmät koiranluut takajousitukseen nostamaan hieman perää. Matkaenskasivujen kautta löytyi toinen sytkäboxi "vastaisen varalle"ja iltalukemiseksi hommasin vielä Haynesin korjauskäsikirjan. 

Alitajunnassa mietittävinä lähinnä mittaristoratkaisu (Ténérén vakiomittaristo kiinni katteessa ja kooltaan turhankin iso, joten korvaavaa ratkaisua haetaan). Sigma-polkupyöränmittari olisi halpa, mutta puutteellinen, Touratechin IMO olisi hyvä, mutta kallis - kompromissi haussa... Katsotaan sitten lisää, mitä eteen tulee, kun saa mopon pistettyä lihoiksi ja puutteet kirjattua. Ainakin pakoputkisto menee täysin uusiksi. Samoin mielessä käynyt toisen rungon ostaminen; irtorungon voisi rauhassa rakennella mieleisekseen ja sitten vaihtaa osat vanhan päältä uuteen kohtuullisen kivuttomasti.

Viikon nettivinkkinä olkoot XTZ750 Yahoo! Group. Ei maailman paras mp-foorumi, mutta minkäs teet... Toisaalta tyypillinen jenkkip*sk* loistaa poissaolollaan - SuperTénéré ei koskaan rantautunut uudelle mantereelle.

 

7.10. 2005

Vaihtorunko tilattu Englannista M1 Salvage & Breakers -purkaamosta. Runko muutamaa vuotta pyörää tuoreempi, mutta malli täysin sama. Talven mittaan vaihtorunko vahvistetaan, muutellaan ja maalataan - helpottaa projektia melkolailla, kun saa nujuta irtorungon kanssa heti, eikä pyörää tarvitse radikaalimmin purkaa; keväämmällä ohjelmassa tosin aikamoiset räikkäsulkeiset, kun tekniikka sitten siirretään uuteen runkoon. KEDO:lta tilattu jo valmiiksi mm. kaasuttimien neulaputket (Genesis-koneisissa Yamahoissa kulutustavaraa) sekä etulokasuojan siirtosarja.

 

10.10. 2005

Postipoika kiikutti germanialaiset koiranluut perännostoon. Jos ei kylän komeimmaksi, niin jospa korkeimmaksi?.. Samoin kahvalämppärit, Ramirezin alutanko sekä kaasarien tiivistesatsit ja imukurkut hommattu.

Kate vai ei? Siinäpä pulma... Super Ténérén etukatteen sisään on piilotettu releitä, johtoviidakko, CDI-boxi ja termostaatti letkuineen; "nakuksi" palasteleminen merkitsisi suuriasteista evakuointia ja uudelleensijoittelua eli katteen paikallaanpitäminen muuttuu hetki hetkeltä paremmaksi vaihtoehdoksi.

Haaveissa olisi myös uudet vannekehät. Olisihan SanRemon kultaeloksoidut rinkulat uusilla rosteripinnoilla aika pornahtava parannus nykyiseen. Joulupukki jos toisi...

 

18.10. 2005

Tämän viikon eBay-löytöinä pyörän pääjohtosarja (saa tinailla mahdollisen lisämittariston piuhoihin kiinni eikä alkuperäistä johtosarjaa tarvitse turmella), muutama tarra ja räjäytyskuva-CD, sekä MotoMasterilta purku-Ténérén pakokäyrät (alkuperäiskäyrät oli loppupäästään hitsailtu piloille ja yhdysputki rälläköity / hitsattu poispoikkeen). Kyllä se "IiPei" on mukava asia olemassa!

Ulkonäkö taitaa sittenkin mennä sinne katetun suuntaan. Päävärinä edelleen sininen ja hieman jos veisi ulkonäköä Yamahan Super Ténéréen pohjautuneiden Paris-Dakar-kilpurien suuntaan... Esimerkkinä replicoista Andreas Thönnessenin "Thönnie".

Akuutilla puutelistalla enää lähinnä äänenvaimennin liitoskäyrineen.

 

20.10. 2005

Muistinpa, jotta miljoonalaatikon uumenista löytyy ylimääräinen ScottOilerin RMV-annostelija kiinnikkeineen. Nyt vain metsästämään muoviletkuja ja pikkunippoja, jotta ketjurasvarin saisi väkerreltyä myös tähän kulkineeseen. Jos joku lukijoista on asennellut SO:n Super Ténéréen, niin enpä vastaan panisi alipaineoton vinkistä...

 

25.10. 2005

Super Ténéré kuskattu Raahesta Jyväskylään. Ulkomuoto naurattaa edelleen (tarroiksi äkkivilkaisulla luullut tribaalit ovatkin käsin maalattuja - siitäkin huolimatta saavat luvan joutua hiomapaperikäsittelyyn), mutta projekti alkoi näyttää kohtuullisemmalta; peruspyörä ihan OK-kuntoinen ja ryhdikäs.

 

27.10. 2005

Runko tulla tupsahti kuriiripostissa. Juuri sellainen, mitä pitikin: ei kolarivaurioita eikä rasitusmurtumia. Hyvä pohja pyöränrakennukseen! eBaysta (taas...) katteen kiinnitysrunko; alkuperäinen oli kötöstelty mm. rälläköimällä vilkkujen kiinnityskorvakkeet pois. Kyllä pyörän ehjääminen ilman Internetin antamia mahdollisuuksia olisi aika kinkkistä - tai ainakin kallista...

 

29.10. 2005

Taas "IiPei-löytöjä": uudet mallikohtaiset Givin sivutelineet murto-osalla listahinnasta. Suunnitelmissa olisi pärjätä pehmeillä sivulaukuilla, joten hieman heiveröisemmätkin putkitelineet riittävät tarkoitukseen. Super Ténérén takarunko kun ei ole sieltä vankimmasta päästä, voisi varsinkin alumiinilaukkujen kanssa olla edessä hitsailu-urakoita - pakaasit siis kevyemmiksi! Tankkilaukuksi vähän jo kaavailin Kahedon Kalahari III -mallia. jossa normaalin tankinpäällyslaukun lisäksi on tankin sivuille tulevat isot taskut.

 

31.10. 2005

Vallan mukava eBay-viikonloppu; voitettu mm. hyvät etuteleskoopit ilman T-kappaleita hintaan 32.50 eur + pk 15 eur (suomalaispurkaamossa vastaava paketti 240 eur enemmän ajetusta purku-Ténéréstä) - haitarikumien hinnalla koko etupää!

 

3.11. 2005

Uudet "vauhtiraidat" Rintamäen Harrilta Hart-Tapesta. Jossain vielä osataan käsityö ja palvelu eli Harri teki teipit kuvien ja toiveiden mukaan - ja vielä kilpailukykyiseen hintaan. Myös kopiot 1990 12e Paris-Tripoli-Dakar -promotarroista onnistuivat paremmin, kuin uskalsin odottaakkaan! Enää tarvitsisi löytää sopiva sinisen sävy muoveille ja tankille, rutkasti pohjienhiomista sekä hyvä & halpa automaalari, niin pääsisi eteenpäin aimo harppauksin ulkonäönkohennuksessa.

Samalla mieleen juolahti ajatus mallailla Hellan 90mm H7 DE-valot Superin keulille. Pikku-Ténéréen vaihdoin vakioumpioiden tilalle k.o. tuikut ja ulkonäö sekä valoteho kohenivat kummasti. Kohta alkaa tuleva talvikin käydä lyhyeksi...

 

22.11. 2005

Aikaa on hujahtanut viime merkinnöistä, mutta ei suinkaan levätty laakereilla! Pyörää purettu ja uudet valot hommattu KEDO:lta. Loppujen lopuksi kate saa jäädä paikoilleen, joten iso 7" umpiomöllykkä saa jäädä varastoon ja ST:n nokalle istutetaan pari noita edellämainittuja Hellan 90mm H7 DE-valonheittimiä. eBay-löytöinä pari maalaamattomia sivumuoveja. Tänä iltana edessä taas tallilla räikkäsulkeiset - saa nähdä mitä nyt saa irti revittyä...

 

5.12. 2005

Tänään kiikutin plastiikkiosat muovihitsarille (ikä alkaa jo näkyä muoveissa; yhtä vaille kaikissa kopissa ja katteen osissa oli pikkuvikaa) ja edellisviikolla jo hioskelin pohjia (nakkisillaan kylppärissä; oli sentään sisätyö), joten pikkuhiljaa alkaa nuo ikävimmät hommat olla hanskassa. Enää ei ole akuuttia tarvetta kuin äänenvaimentimelle, muuten alkavat olla osaset kerättynä maailmalta. Tai no jos Joulupukki toisi vaikka myöhästyneenä lahjana etuvieterit ja takaiskarin keväämmällä...

 

9.12. 2005

Runko ja pisteosat raahattu hiekkapuhallettaviksi. 

eBayssa huutavat hirveillä hinnoilla käytettyjäkin äänenvaimentimia, joten vahvin ehdokas mökäpöntöksi on slovenialainen Wings-slipari. Alumiinisena 200 eur + pk ja titaanisena 240 eur + pk.

XTZ750 Yahoo! Group on puuhaamassa rosterisen sivutuen ryhmätilausta; uusi osa olisi alkuperäistä kestävämpi ja korotetun perän kanssa myös 1" lisäpituus olisi ihan asiaa - päätös hautumassa ja odottelemassa lopullisia hintatietoja...

 

13.12. 2005

eBaymania iski taas, tuloksina etupyörännapa ja etuhaarukan T-kappaleet. Myyjäkin oli "tuttu Internetistä" eli saksalaisen Rhein-Neckar Ténéréklubin moderaattori. Pari muuta huudettavaa vielä tarkkailtavana...

 

23.12. 2005

Maailmalta "pelastettu" takahaarukka ja virtalukko (no kun ainoa virta-avain tuli jo hävitettyä...). Kohtahan noita pyörän osia on sen verran, että voisi rakentaa moottoria vaille toisen moton! Ennen vuodenvaihdetta ei taida projekti nytkähtää eteenpäin - osaset maailmalla ja eipä esimerkiksi ennen rungon saantia osaa oikein pulttailla mitään kasaan. Noh, onpa tässä talvi-iltoja vielä jäljellä seuraavankin vuoden nimiin.

 

2.1. 2006

Uusi vuosi, vanhat kujeet. Runko hiekkapuhallettu ja seuraavaksi vuorossa vahvistushitsailut. Super Ténérén tyyppivika tuntuu olevan rungon murtuminen ylempien moottorin takakiinnikkeiden kohdalta - kiinnikkeet antavat runkoon pistekuormituksen, joka rynkytyksessä pikkuhiljaa ratkaisee runkoputket. Vahvistusten tavoitteena on saada paine jakautumaan hieman laajemmalle alalle eli pikkaiset kotelot noiden moottorinkiinnikkeiden päälle olisi teetettävä. Sittenpä voisikin osat viedä pulveroitavaksi, kunhan pikkuosatkin tulisivat puhalluksesta (noh, onpahan aikaa pähkäillä tulevaa rungon väriä - vaihtoehtoina nyt lähinnä alumiininharmaa ja sininen).

Niin ja ei väliviikkoa ilman eBayta: saalis vähän ajettu kaasaripari Korsikalta... Aiemmin hommatun jäähdyttimen hyödyllisyys tuli todettua alkuperäistä syyläriä silmämääräisesti tutkittaessa: pyörän käytyä kyljellään oli myös jäähdytin saanut osumaa ja oli muodoltaan "banaanimainen" toisen sivun ollessa taipunut ylöspäin. Samalla tuli mieleen tankkirautojen tarpeellisuus - äänenvaimentimen kera toivomuslistalle...

 

5.1. 2006

Ensimmäiset tallikuvat...

Mopo purettu siihen pisteeseen, että kokoamisen uuden rungon ympärille voi aloittaa, kunhan rojut saa maalaamoista takaisin. Helpointa lienee siirtää pyöränraato omaan (kylmään...) talliin ja siirtää osaset vanhasta rungosta uuteen. Nyt mopo majailee lämpimässä kimppatallissa, mutta välimatkat ja "avaimenhaltijan" metsästys haittaavat ex-tempore-tallisulkeisia.

 

10.1. 2006

Runko kiikutettu Metso-Metallille Vaajakoskelle pulverimaalattavaksi. Väriksi tulee pienoisen jaakobinpainin jälkeen tummansininen (RAL 5017), joka lähinnä vastaa tulevaa muovien ja tankin värisävyä. Takaswingi ja pienemmät osaset (tankin ja katteen tukiraudat, takatappien kiinnitykset, sivutuki etc.) pulveroidaan alumiininharmaiksi.

 

12.1. 2006

Posti kiikutti Korsikalta ST:n kaasutinparin. Vakuumikalvot uudenveroiset, mutta neulaputket ja uimurineulat vaihdan varmuuden vuoksi, kun kaasuttimet nyt ovat sen verran helposti rassattavissa. E-mailia tuli myös muovihitsarilta, jotta rojut olisivat pois haettavissa; pitää käydä hakemassa plastiikit viimeisteltäviksi ennen maalarille vientiä. 

 

20.1. 2006

"Voi kun pian tulis pakkanen, siitä suomalaiset tykkää..."; joopa joo - ulkona -28°C eikä tuo nyt niin mukavaakaan ole! Hain metalliosat pulverimaalaamosta ja jälki todella hyvää! Ja kun hinta oli hyvinkin kohtuullinen, voi Metso-Metallia suositella muillekin! Nyt on mukava aloittaa kasausprojektia, kun saa ruuvailla puhtaita osasia kasaan! :-) 

"Nimeltä mainitsematon muovihitsausfirma" taas tekaisi hintaansa nähden aika hutiloitua työtä. Annoin noottia ja olisivat tehneet uudelleen, mutta enpä jaksanut lähteä kiikuttamaan osia toistasadan kilsan lenkkiä, vaan hion, paikkailen ja paklailen itse mieleisekseni. Sentään suurimmat kolot tukittu ja vahvisteltu, eli eiköhän noista katteistakin ihan hyvät vielä tule.

 

24.1. 2006

Takanapa hommattu irtonaisen etunavan kaveriksi. Kakkosvanteet voi pyhittää nastarenkaille / järeille nappulakumeille ja ykkösvanteiksi pinnoituttaa Symoticilla SanRemon alukehät (kultaeloksoituina...) rosteripinnoin.

 

27.1. 2006

Osien yhteenpulttailu aloitettu. Tammikuun auringonpaiste ja nollakeli pakottivat talsimaan tallille ja ottamaan kiintoavaimen kauniiseen käteen. Eipä tuossa montaa osaa tullut ruuvattua runkoon kiinni, mutta kuitenkin sen verran, että voi sanoa kasausprojektin alkaneen. Pääasiassa pällistelin ja suunnittelin sekä yritin muistella mikä menee mihinkin ja miten päin (joo-o, olisi kannattanut ottaa niitä digikuvia purkaessa, mutta kun ei muistanut / malttanut)... Siitä mukava, että noita pulverimaalattuja osia siisti ja helppo käsitellä ja lopputulos näyttää hyvälle. Itse asiassa irto-osia vähemmän, kuin muistelinkaan (*koputetaan puuta*). 

 

3.2. 2006

Pohjienhiomista taas tänäänkin, kunhan ei muovi kuluisi puhki... 

 

7.2. 2006

Muovit ja tankki kuskattu maalarille. Muovihitsisaumoissa ja tankin värirajoissa vielä paljon työtä ammattilaisellekin, mutta tuleepahan parempi jälki, kuin jos itse yrittäisin kötöstellä. Pintaan tulee ensin hiontaväri, jonka päälle akryylimaali (sävyksi Yamahan "WR-sininen"). Tälle pinnalle tarroitus ja koko komeuden päälle kirkaslakka. 

Näin jälkeenpäin ajatellen olisi saattanut tulla jopa halvemmaksi ostaa suoraan tarvikekatteet Skidmarxilta, kuin paikkailla ja hioa vanhoja. Noh, ei sitä aina tarvitse sen helpoimman kautta hommia tehdä!

 

10.2. 2006

"Kuinka saisin rikki kookospähkinän" eli se ainainen noituminen, miten saisi helpoiten ohjauslaakerin koolit helpoiten irti rungosta... Annoin jäädä hautumaan ja näpertelin muita hommia joutessani. Vanteiden navat pistin postin mukana Symoticille saamaan uudet pinnat ja alukehät. 

 

14.2. 2006

Belgiasta "löydetty" mp-osaliike Motorsloop Broux Guido, jolla varastossaan Jaman jo valmistusohjelmasta poistuneita Super Ténérén tankkirautoja ja nehän piti hommata. Raudat pienikokoiset, eivätkä malliltaan samanlaiset "tankinpuhkojat", kuin vaikkapa Hepco & Beckerin raudat. Kolmipistekiinnitys eli ei pitäisi taittua kasaan kylkipaukautuksissa. 

Lähdössä myös pieni kimppatilaus Sloveniaan eli kurapyöräringillä hommaamme Wingsin äänenvaimentimia. Adventure Rider -foorumin kommentteja mukaillen: "laatu kuin Akrapovicilla, mutta alle puoleen hintaan" - katsotaan sitten tuonnempana, onko sutta vai sekundaa. 

 

20.2. 2006

Alusta- ja jarrupäivitystä eli takavieteriksi Wilbersin 640-sarjalainen iskunvaimennin sekä jarruletkuiksi eteen ja taakse Lucas-TRW:n teräspunosletkut. Kaikki KEDO:lta. Samaan pakettiin ennätti vielä rosterialkukäyrästö.

eBaystä bensahanojen korjaussatsi ja minivilkkusarja (no kun ei normaalikokoisia vilkkuja nykyään saa kohtuuhintaan mistään, niin piti ottaa tuommoiset tuningtuikut...).

Riky Crossilta Italiasta "rungonjäykistäjät" eli Rally Frame Stiffeners. Skeptisenä olentona epäilen noiden jäykistävää vaikutusta, mutta hommasin palikat lähinnä pehmeiden sivulaukkujen suojaraudoiksi - SuupperDuupperin takarunko ei sieltä vankimmasta päästä, joten tällä kertaa en pulttaile kiinni isompia (lue: raskaampia) telinelaukkuja tai kovia laukkuja ollenkaan. Pikku-Ténéréssä jo huomasi takalaukun särkemistaipumukset: KKKK-reissulla molemmista paikalletulleista  3AJ-Ténéréistä oli täyteen pakattu takalaukku hakannut / vääntänyt tarakan putket poikki.

 

21.2. 2006

Swingi ja takajousituksen linkut kiikutettu laakerienvaihtoon Kuvan Moottoripalveluun. Samalla sain aiemmin tilatut pikkuosat (noita "Yamaha only" kumitutteja, läpivientejä etc.) kotiinviemisiksi. Kilohinta kova, mutta minkäs teet... Erityiskiitokset Simo Kuvalle hyvästä palvelusta!  

 

23.2. 2006

Mitähän nämä mahtavat olla? Kaveri hitsaili moiset rosterista helpottamaan omalta osaltaan elämää reissun päällä...

 

8.3. 2006

Mitämitämäitä?! Bandit-Suzna Heikin tallissa! Pelko pois - kaverin pyörä, joka oli yökylässä sen aikaa, jotta jatkokuljetus järjestyi...  :-)

Rengaspostia eli hommasin kevätrinkuloiksi Metzelerin Karoot. Vielä kun olisi vanteet, mille ne vääntäisi...

 

10.3. 2006

Pötkö Alcantaraa; tuosta olisi tarkoitus rakennella keinonahan kanssa ajoystävällinen penkinpäällinen. Onnella löytyi 0,5m x 5m hukkapala aitoa Alcantaraa eBayn kautta saksalaiesta autosisustusfirmasta ja sehän oli pakko ostaa pois kuljeksimasta...

Mopo myös kuskattu omaan talliin eli rakennusurakka helpottuu huomattavasti (tosin talli kylmä, mutta tuleepahan ruuvattua sen verran nopeasti, ettei vaan paleltuisi!). Viikonloppuna jos saisi koneen vaihdettua rungosta toiseen...  

Maalari oli saanut siloteltua katteiden muovihitsisaumat sekä ruiskutellut tankin ja muovien pintaan hiomavärin, joten kohta saa palikat tarroitettavaksi. 

Koneen ruokintaa ja hengitystä helpotetaan K&N:n ilmanputsareilla ja Dynojetin suutinsatsilla. Kun jo pakopuoli on hieman paremmin virtaava vakioon verrattuna (KEDO:n rosterialkukäyrästö + Wingsin Freeflow-änkkäri), valitsin Dynojetin Stage II -kitin, jonka pitäisi antaa ykköskittiä paremmin löylyä kautta koko kierrosalueen.

 

13.3. 2006

"Point Of No Return" eli voimanlähde irto-osana. Tulevassa pulttailuoperatiossa ei niinkään jännitä / kauhistuta mekaanisten osien kiinnilaitto (se kohtuullisen suoraviivaista), mutta kaikki sähköosat ja letkut! Yritin napsia digikameralla kuvia sähköjen viennistä ja sijainnista, mutta voihan se itku vielä monesti yllättää... Itse palastelurupeama oli kohtuullisen vaivaton; muutama perinteinen nysvätty ristipääruuvi (motto "kaikki ristipää- ja urakantaruuvit kuusiokoloiksi") ja tovi pähkäilemistä, miten ylimmän moottorin takakiinnikkeen saa irti.

 

15.3. 2006

Jännitteensäätäjä Electrexiltä matkalla Briteistä. Entinen oli saanut siipeensä ja olipa sitä availtukin (silikoni- / pu-jäljistä päätellen), joten arvelin suosiolla vaihtaa uuteen. Yamahan omaa halvempi ja Isojen Poikien tm mukaan myös alkuperäisosaa etevämpi.

Olin jo henkisesti valmistautunut tappelemaan hampaat irvessä etuhammasrattaan irtioton kanssa, mutta tilanne olikin päinvastainen: kiinnitysmutteri oli paikallaan lähinnä lukituslaatan ansiosta ja lähti irti lähes käsin pyörittämällä. Taas yksi ranskalainen viiva listaan "miksi käytetty pyörä kannattaa läpikäydä ennen käyttöönottoa" (tosin ei sen läpikäynnin ihan _näin_ perusteellinen tarvitse olla...). 

Huomenna aukeaa Jyväskylässä Bilteman uusi myymälä. Tuonempana voisi käydä ihmettelemässä geeliakkuja. Oman vaatimattoman kokemuksen mukaan Bilteman akut ajavat täysin asiansa ja hinta- / laatusuhde on vähintäänkin kiitettävä. Uusimmassa katalookissa näkyi uutuutena olevan geeliakut; Suupperin akku maksaisi vajaa viisi kymppiä (tavallinen akku reilu kolme kymppiä) eli ei nuokaan hinnan kiroissa. "Saapuu maaliskuun lopulla" eli eipä tuonne kiirettä. Sinällään mielenkiintoista, että Super Ténérén akku on kooltaan 14Ah, kun isompimoottoriset siskot 850 TDM ja 850 TRX pärjäävät 10Ah akulla.

 

16.3. 2006

Postipoika kiikutti paketin Sloveniasta, ja sisältä paljastui neljä äänenvaimenninpakettia. Kaveriporukalla hommattiin kimppatilauksena Wingsiltä äänenvaimentimet kurapyöriin ja laatu näkyy olevan kyllä kohdallaan! Katsotaan, miten taipuu käyrästön perään ja millaiset mölyt päästää ilmoille, mutta irto-osana ihasteltaessa kyllä hyvää jälkeä.

 

20.3. 2006

Postipoika kiikutti aamiaisaikaan Factory Pron nikkelipäällysteiset neulaputket kaasuttimiin. Olin jo hommannut Yamahan omat kupariputket, mutta päätin kokeilla ensin FP:n versiota samasta aiheesta Dynojetin suutinsatsin kanssa. Neulaputkien kuluminen on 750 XTZ, 850 TDM ja 850 TRX -mallien tyyppivika, eli vakioneulat ja -neulaputket kuluvat vaihtokuntoon 20.000 - 30.000 km:n aikana; tuloksena bensankulutuksen lisääntyminen reippaasti, kun moottori saa alakierroksilla liikaa soppaa.

Päivän tietoisku Mikunin CV-kaasuttimien neulaputkiongelmista löytyy Factory Pron sivuilta

 

21.3. 2006

Sisätöitä eli askartelin oikeat teinituningit mittaristolle: alanurkat olivat mittarilevystä hieman rispaantuneet, joten vetäisin arkistojen uumenista löytyneestä hiilikuituteipistä viisteet. Kyllä nyt saa nakkikioskilla respectiä!

 

23.3. 2006

Alustapuolen päivitystä eli taakse Wilbersin 640-sarjalainen iskunvaimennin, eteen ProMoton jousisarja sekä jarrupäivityksenä Lucas-TRW:n teräspunosletkut eteen ja taakse. Päädyin lisäsäiliöttömään Wilbersin iskunvaimentimeen lähinnä rahasyistä ("säiliölisä" n. 200 eur) sekä myös siksi, että valtaosa ajosta yksi päällä kevyellä kuormalla eli pikasäätelyihin ei tarvetta.

KEDO:n (tai itse asiassa näkyy olevan Laserin tekemä) rosterialkukäyrä. Takapakkia sen verran, etteivät alkukäyrät sovi Wingsin väliputkeen (alkukäyrät ulkohalkaisijaltaan vakion kokoiset eli eipä olisi sloveenipiippu sopinut alkuperäisputkienkaan kanssa...) - noottia putkentekijältä ja odotellaan, tuleeko sieltä parannettu painos vai pitääkö itse hitsauttaa kollektoriin isommat röörit. Putken mukana tuli myös tolkunkokoinen lämpösuoja. Saksalaisfoorumilla pyöri jopa dynokäyrä, jossa Laserin rosterikäyrillä oli saatu keskialueelle mukavasti lisää tehoa (+5 hp / 3.700 rpm).

Pitäähän nyt kuramopossa olla oikeanmallinen etulokari eli alkuperäinen "katumaasturityylin" renkaan päällä oleva muovi tallinnurkkaan ja tilalle ylösnostettu crossilokari WR-Yamahasta. Tueksi pultattu alumiinijäykiste. Lokari pulttautuu suoraan yläkolmioon kiinnitettyyn kehikkoon.

KEDO:n paketista löytyivät vielä K&N-ilmansuodattimet, DynoJetin suutinsatsi (vinkeän muotoiset neulat!) sekä pussillinen kaikennäköisiä pikkunippeleitä. Kokoonpulttaus voi alkaa!

 

26.3. 2006

Kollektoriasia kunnossa eli lähetän Sloveniaan väliputken ja pakoputkentiivisteholkit ja paluupostissa pitäisi sitten tulla paranneltu painos. Wings maksaa postikulungit molempiin suuntiin. Samalla väliputkeen sommitellaan alkuperäismallin mukainen tukirauta, joka pulttautuu runkoon. Wingsille kaikki pisteet - palvelu asiallista ja ystävällistä!

Perjantaina kiikutin etuteleskoopit Bike Forumiin huolettaviksi; uudet öljyt, jouset ja stefat, joten sillä osastolla ei pitäisi paljon kesken jäädä. Samalla nakkasin irtorungon pajalle ohjauslaakerin koolien irrotukseen (alkoi voima korvaamaan taidot eli katsoin paremmaksi antaa ammattimiehen hoitaa hommat - itselläni ei hitsikonetta, jolla saisi koolia kutistettua hitsaamalla sisäkehälle sauman ja eipä nuo oikein takomalla tahtoneet irrota...).

Kuvan Moottoripalvelusta taas hain laakeroidut takahaarukan ja jousilinkun - pitäisi kestää ainakin seuraavat 100.000 km. Pitää hajauttaa korjaamoasioita, ettei pelkästään yhteen putiikkiin virtaisi rahat... Laakerienvaihto oli pakkoteko, koska pulverimaalauksen uunitus oli käristänyt rasvat pois ja liepä tuonne laakereihin muutama pulverihiukkanenkin lennähtänyt suojauksista huolimatta. Nyt kun tietää noiden laakereiden hinnat, osaa niistä pitää erinomaisen hyvää huoltakin...  

Komentosilta työn alla eli kun pakkasilla ei viitsi kylmään talliin vielä mennä suuremmin ihmettelemään (ja eipä ilman runkoa siellä paljon tekemistä olisikaan...), niin siisteinä sisähommina askartelin kotosalla ohjaamoa. Suojamuovien murtumat paikkasin pikaliimalla (Bilteman Superliima valehtelematta paras - ja halvin? - noista ihmeliimoista) ja lohjenneet osat epoksilla. Valonantajina Hellan DE-umpiot ja mallikkaastihan nuo näyttää sopivan katekehikon sisään. Samalla kiinitin myös 12V virranottopistokkeen ja GPS:n virtavivun mittarinkehyspaneeliin. Kaasuttimiin ruuvailin DynoJetin suutinsatsin, Factory Pron neulaputket sekä uudet tiivisteet. Bensahanat saivat myös sisäänsä uudet tiivisteet. 

K&N vapaavirtausilmansuodattimet suodatinkotelossa. K&N:n ominaisuuksista ollaan voimakkaasti puolesta ja vastaan (parempi virtaus vs. hiukkasten läpipääsy etc.), mutta päätin kuin päätinkin pultata moiset "amerikanihmeet" (paketissa lukee kylläkin "Made in the United Kingdom"...) varsinkin kun niitä suositellaan DynoJetin Stage II -kitin kanssa. Isona plussana myös puhdistettavuus eli filtterit eivät ole kertakäyttöiset.

 

28.3. 2006

"Välipäivä" eli eipä juuri puuhastelemista... Runko ja telarit haettavissa huomenissa ja silloin alkaa totinen pulttailu-urakka blogikirjoittelun kustannuksella! Kävin läpi johtonippuja ja väkertelin uusia liitäntöjä ajovaloille, GPS-navigaattorin virransyötölle (palveluksessa jatkaa Magellanin Meridian Gold, joka majailee Touratechin telineessä) ja 12V virran ulosotolle. Samalla syynäsin mittarivalot ja tuloksena kaikkien kolmen mittarivalopolttimon uusiminen - varoitusvalot olivat säästyneet vähemmällä käytöllä. Värisokealle lisättyä hankaluutta sähköpiuhojen tunnistamisessa, mutta eiköhän suunnilleen ole tiedossa, mikä piuha menee minnekinpäin. 

Eilen lähettelin vaimentimen väliputken takaisin Sloveniaan. Paluupostissa pitäisi tulla parannettu painos eli sisääntulot oikeankokoiset (lähetin Y-putken mukana pakoputkentiivisteet malliksi) ja kiinnityskorvakko runkoon pulttausta varten. Kommunikointi Wingsin / Marovic Gorazdin kanssa on sujunut mutkattomasti ja koska minulla kuulemma heidän ensimmäinen Super Ténéré -pakosarjansa, on tässä joutunut beta-testaajaksi. Äänenvaimennin kuitenkin viimeisimpiä paikalleenruuvattavia osia, joten sen suhteen ei niin kiire. Kunhan nyt Kokko-Treffeniin olisi valmis!

 

29.3. 2006

Kone ja runko pultattu yhteen - tästä se alkaa! Samaten ohjauskolmiot ruuvailin paikoilleen sekä kolmeen, neljään kertaan takahaarukan (ensin unohtui ketjut välistä, sitten kulutuspala ja sitten piti väkertää linkun kiinnitysreikää pulveritörseistä avoimemmaksi...). Huomeniltana jos saisi peräpään rakennettua iskareineen kaikkineen ja viikonlopulle jättäisi etupään + kaikenlaisen pikkunippelin asentelun. Kyllä se tästä iloksi vielä muuttuu, vaikka ulkona tupruttaakin lunta...

K&N:t modifioin lisäämällä orggisilmanputsareiden snorkkelikannet rajoittamaan ilmansaantia (kiitokset vinkeistä TimoM:lle ja TimoA:lle!). Samoin sähköjohdoissa riitti pikkupuuhastelua.

 

30.3. 2006

Tallitunnelmia... 

 

31.3. 2006

Ylläolevaan kuvaan "lisätty" etuhaarukka + yläkolmio, takahaarukka, takaiskunvaimennin jousituslinkkuineen sekä takalokasuoja ja tarakka. Kohta alkaa tulla ruuvaamisen pula... ;-)

Perälinkuiksi pulttailin "IiPeistä" löytyneet korotuskoiranluut. Perän pitäisi nousta n. 3 - 4 cm ja muutoksella haetaan lähinnä nopeutusta ohjaukseen, eikä niinkään lisää maavaraa (toki saman tempun olisi saanut aikaan pudottamalla etupäätä, mutta silloin saattaisi jo tulla mahanalus liian matalalle - ainakin katukuppilan terassilta asiaa katseltaessa...). Saa nähdä, miten 175 cm persjalka yltää könyämään pyörän päälle.

 

1.4. 2006

Aprillia! No kuvat sentään ovat aitoja. Verkkaisesta alkutalvivauhdista siirrytty pikkuhiljaa kiiruhtavampaan menoon - se tuo kevätaurinko syyllinen moiseen!

Tuli käytyä Keski-Suomen mp-näyttelyssä. Kuvia voi katsella tuolla mopokuvasivulla. Kai se vanhuus on tulossa, kun enin aika vierähti Konepyöräseuran entistettyjä veteraanipyöriä ihmetellessä. Pappa-Tunturithan ovat jo vuosia olleet kulttiajokkeja, mutta että tulossa ovat jo Solifer Sportitkin - semmoisenhan voisi maitokauppakulkineeksi rakennella ensi kesänä vaikka tuossa parvekkeella...

 

3.4. 2006

Tankki ja muovit haettu maalarilta ja jälki todella hyvää! "Gauloises"-sinisen (tuttu mm. TZR125, RD350LC ja XT600Z -malleista) oli maalari napsaissut Yamahan värikartasta, vaikka oma toivomus oli pelkästään "jotain sinnepäin" - hyvä näin! Iltapäivä kului mukavasti (tai no mukavasti ja mukavasti...) tarroittaessa palikoita. 

Kieltämättä aika riemunkirjava kokonaisuus, mutta minkäs teet, kun kerran lähdettiin tekemään Paris-Dakar-näköispainosta... Ulkoasu mukailtu Yamahan aavikkokilpurien mukaan ja lähimmäksi osuu '88/'89 YZE 750 Ténéré (se tosin oli yksipyttyinen), mutta vaikutteita napsittu sekä tuoreemmista, että myös vanhemmista kisapeleistä. Häveliäänä miehenä korvasin Gauloises-tekstit GO!!!!!!-logoilla - enhän minä nyt edes tupakkia tupruttele! Vielä myös harkinnassa, josko korvaisi "YAMAHA"-logot "BLONDES"-logoilla.

 

5.4. 2006

Työ meinaa häiritä harrastamista, mutta sen verran väkertämistä tällekin päivälle, että mallailin keulan ilmettä. Kyllä sen Super Ténéréksi edelleenkin tunnistaa... Jos viikonloppuna saisi tallissa jotain aikaan, niin kohta pääsisi muovejakin ruuvaamaan mopoon kiinni.

 

6.4. 2006

Vekille menneet ja Michelinin tarroilla paikkaillut sivukoppien raidat ottivat sen verran päähän, että revin vauhtirannut irti ja teippasin uudestaan. Hyvä tuli. Samalla lähtivät tankista ja katteista isot Yamaha-logot ja hommasin tilalle Blondes-kirjainlogot.

Biltema-löytöinä kori- ja kiinnitinmutterisarjat sekä läjä o-renkaita. Nyt saa katteet kiinni, kunhan vielä paikkaa pari korvakkoa epoksilla.

 

7.4. 2006

Heh - kevään tulon huomaa hyvin nettipäivityksistäkin: keskitalvella kerran viikossa ja nyt, kun kevätaurinko pilkistelee ja pihakadutkin pikkuhiljaa löytyvät lumen ja jään alta, alkaa päivittäin tippua pikkuinfoa sivuille... 

Vanteita yhä odotellaan; makaronimiehet laiskottelevat eivätkä ole näperrelleet kultaeloksoituja SanRemo-alukehiä ajallaan (turhamaisuuden puuskassa piti tilata kultaeloksoidut kehät, kun normaaleja alumiininvärisiä olisi ollut varastotavarana). Eilen kuulemma maahantuojalle lähtenyt vannelähetys - jospa siellä olisi myös minun tulevat vannekehät. Toisaalta ihan hyvä, jotta viivästyivät: kauden voi aloittaa vanhoilla vanteilla, joissa päällä asfalttikumit (edessä Pirellin MT75 ja takana isoihin katuenskoihin tarkoitettu Scorpion MT90). Onpahan tekosyy, miksi ei voi mennä routaisille sorateille heti riehumaan...

Tallissa lähinnä näpertelyä eli pikkuosien pulttailua ja sähköjenvedon valmistelua. Jarrut ja jarruletkut kiinni; Lucasin teräspunosletkuissa olikin pyöritettävät liittimet, joilla saa hienosäädettyä banjojen kulmat. Huomenissa jos ottaisi itseään niskasta kiinni ja yrittäisi saada sähköpuolen kuntoon.

Linkkivinkkinä italialaisen Giorgio Canellan alumiinirunkoinen Super Tenere (sivut italiaksi) -  on sitä muihinkin SuupperDuupper-kuskeihin masinisminvimma iskenyt!

 

8.4. 2006

Suurin osa päivästä kansanterveydelle, mutta pikkaisen myös "johtotöitä". Selvittelin piuhoista, mikä menee minnekin ja nyt on kaikki johdot ja niiden paikat joltisenkin tiedossa. Pieniä hankaluuksia aiheutti akulle menevät + ja -, jotka oli alkuperäisessä johtosarjassa hieman kötöstelty apicoilla - apu löytyi talvella eBaysta huudetusta johtosarjasta ja parista omatekoisesta johdonpätkästä. Samalla vaivalla jatkoin myös tarvikevilkkujen johtoja, jotka joka nurkassa olivat puolenkymmentä senttiä liian lyhyet. Huomenissa jos saisi johtosarjan paikoilleen ja kaikki liitokset mallilleen, voisi ensi viikolla alkaa niputtamaan muoveja ja pyöriä paikoilleen - loppusuora häämöttää!

Special Thank You's for Ted, Gerke and Baffo for assistance!

 

9.4. 2006

Tallipäivänä pyhä oli surkea: sain nysvättyä jarrunestesäiliön ristipääruuvinkannan piloille (kuusiokoloruuvit jo odottamassa) heti tallirupeaman aluksi ja eipä sen jälkeen sitten tullutkaan mitään kehumisen arvoista aikaiseksi. Tuumailua ja sommittelua... Sentään pääjohtosarjan sain klipsittyä ja kierräteltyä paikoilleen ja kaikille plugeille ja johdonpäille jopa löytyi paikkansa - helpotti kummasti!

 

12.4. 2005

 

Pikkumallailuja ennen pääsiäislomille lähtöä - saapahan olla muutaman päivän erossa projektista... Seuraava viikko sitten olkoon talliviikko ja toivottavasti silloin moto jo aikalailla nipussa. Kun/jos kesällä näette oheisenkaltaisen pyöränkeulan, niin tulkaahan juttusille!

Saa nähdä, jääkö aikaa verhoilla penkkiä vai ajellaanko kesä '06 vanhalla päällisellä. Hieman luonnostelin penkinmallia eli musta alue keinonahkaa vanhan päällisen jämistä ja valkea osa Alcantaraa. 

 

13.4. 2006

Tulipa varmistettua, ettei ainakaan pariin viikkoon pääse mopolla (ainakaan istuallaan) ajelemaan: vein satulan verhoomoon uudelleenloimitettavaksi. Saapa nyt rauhassa rassata moton kuntoon, kun kiire loppui siihen paikkaan...

Vaan nyt lomille lomps - Jatketaan pääsiäisloman jälkeen!

 

18.4. 2006

Nyt muovit teippailtu lopulliseen (ainakin ensi kesän osalta...) kuosiinsa. 

Pääsiäislomalla tuli sen varran hoidettua myös motoasioita, että varasin paikan ensi kesän KKKK-miittiin. Aika 4.-6.8.'06 ja paikka Ilomantsin Hopealammen metsäkämppä. Lisätietoja kurapyöräkokoontumisesta vaikkapa täältä.

Toisaalta eipä tässä hirveä kiire penkinpuutteesta huolimattakaan ole... Taivaalta tippunut räntää koko päivän ja lämpötila pari astetta plussan puolella. Aurinkokeli voisi kyllä laukaista masinismioireet ja eihän siihen ole muuta rohtoa, kuin juosta talliin ropaamaan mopoa.

 

20.4. 2006

Taas "jouluaatto", kun postipoika kiikutti pari laatikkoa: Jamolta kimppatilauksena KEDO:n pikkuhilppeitä (maksan maksan... ;-)  ) ja Wingsiltä uusi väliputki. KEDO:n romppeet mitä pitikin ja Wingsinkin saa hienoisella modaamisella paikoilleen (kyse sen verran pienistä toleransseista, että yhtä hyvin "vika" saattaa löytyä myös pakosarjasta). 

Jamo ilmiselvästi yritti agitoida siirtymään pienempään Ténéréen ja oli pistänyt pakettiin vielä XTZ660 Ténéré -pinssin. Höh. Talvella itsekin löysin eBaystä muutaman kiinnostavan pinssin eli kuvassa vasemmalta ensin se "vähemmän kiinnostava" eli tavallinen XTZ750-pinssi, seuraavana Paris-Dakarin muistopinssit '91 (Super Tenerelle kaksoisvoitto), '88 Edi Oriolin voitto Hon*alla ja toinen '91 pinssi (Stephane Peterhansel voittoon ST:llä).

Iltapuhteina kävin asentelemassa V-Stromista ylijääneen ScottOilerin. Itse säiliö piiloutui näppärästi oikean sivumuovin alle öljytankin ja jarrunestesäiliön viereen ja tarvittavan alipainetulon otin vasemman imukurkun nipasta. Alkuperäisen letkunpidikkeen rälläköin pienemmäksi ja pulttasin takahammasrattaan vieressä olevaan nailoniseen ketjuohjuriin. Yöksi jätin vielä letkuohjainkumit kuivumaan - liimasin ne epoksilla takahaarukan alapintaan. Tässä(kin) asiassa kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa, joten koitan muistaa ottaa huomenna kameran talliin.

 

21.4. 2006

ScottOilerin öljysäiliö / annostelija asentui juuri sopivasti oikeanpuoleisen sivumuovin alle. Piti kyllä muutamaan kertaan mallailla suojan kanssa, ennenkuin todella uskoi, jotta Yamahan insinöörit olivat jättäneet moisen hukkatilan vapaaksi... Syöttöpään kuvat tulossa myöhemmin (huomenna?); keskeneräistä ei parane näytellä!

Kohta Go-Go!  :-)   Ensimmäiset muovit pultattu mopoon kiinni eli lopun alkua... "Etsi kuvasta virhe" - eli jos löydät, mikä kuvassa vikana, tarjoan kahvit reissun päällä (nopein vastaaja voittaa). 

22.4.'06: Ja nopein vastaaja jo löytyi. Oikea vastaushan on, että huutomerkkejä on yksi liian vähän (GAULOISES --> GO!!!!!!! --> 7 huutomerkkiä). Tuohon vasempaan takamuoviin kun ei sopinut, kuin kuusi... Muissa muoveissa (jopa oikeanpuoleisessa takamuovissa) kyllä on seitsemän huutomerkkiä. 

Kollektorin mallailua. Tuohon kun vielä pulttaisi alkukäyrästön ja toiseen päähän vaimentimen, olisi höpinäpönttöosasto nipusssa! 

Kuvien ottoa lukuun ottamatta ollut talliton päivä. Sen verran kuitenkin masinismia tällekin päivälle, että paikkamaalailin kahvarungot ja jarrunestesäiliön kansineen. Kun vaihdoin kaasuttimien kansiruuvit sekä jarrunestesäiliön kannen ruuvit ristipääruuveista kuusiokoloihin, rupesin ihan miettimään, missäpäin mopoa olisi enää ristipäitä jäljellä (mottona oli "kaikki ristipäät kuusiokoloiksi" ihan käyttömukavuuden kannalta) ja eipä niitä taida olla kuin etupään haitarikumien klemmareissa. Vai ovatkohan nekin kuusiokanta / tasapäitä?.. Ai perhana; bensahanojen ruuvit ovat ristipäitä.

 

22.4. 2006

Kyllä se netti oli taas ihmeellinen ympäristö: foorumilta tutulta hollantilaiskaverilta (jolta aiemmin olin eBayn kautta ostanut Superiin johtosarjan) sain ostettua tavaratelineen (paikallisessa pajassa tehty rautaa säästelemättä, iso ja ruma, mutta käytännöllinen vaikkapa teltan ja makuupussin kuljetteluun) sekä äänimerkin ja kasan releitä. Ja halvalla tietysti. Kaveri oli luopunut Superistaan ja jäljellä oli vielä kasa osia - jos joku tarvitsee esim. paperillista (Hollanti + Saksa) runkoa, pohjapanssaria tai bensatankkia, hänen yhteystietonsa saa minun kauttani.

 

23.4 2006

Pari tuntia aamulla tallissa ja tuloksina muutama pikkuruuvaus ja -asennus - eipä paljon mitään näkyvää... Tuossa kuitenkin luvatut otokset ScottOilerin öljyäjäpäästä. Vasemman takasivukatteen puuttuva huutomerkkikin tuli korjattua eli nyt löytyy "GO ja seitsemän huutomerkkiä" myös siitä paneelista. 

 

24.4. 2005

Mopo seisoo nyt omilla jaloillaan - harjakaisten paikka? Samalla asentuivat alakehtoputket (eBay-löytöjä; sopivat millilleen runkoon eli jotakuinkin kohdillaan geometria) sekä Jaman tankkiraudat (nämäkin menivät paikoilleen heittämällä eli siinä suhteessa mukava ruuvauspäivä). Jamat sopivan pienet, mutta ainakin paikallaan kaadoissa tarpeeksi suojaavat (ei tosin käytännössä vielä kokeiltu...). Sivutuki meinasi käydä lyhyeksi, mutta onneksi apu tulossa brittifoorumin kimppatilaus-tukijalan muodossa (rosterinen vakiota pitempi jalka).

Alkaa tuntua, että urakka on kuin Iisakin kirkkoa rakentaisi; koko ajan pientä puuhastelua, mutta silti aikaa menee eikä valmista meinaa syntyä... No jospa vappuviikonlopun asuisi tallissa ja loppurytistyksenä saisi kasattua "penkkiä vaille valmiiksi"...

 

25.4. 2006

Verhoomosta soittelivat aamutuimaan, jotta penkki olisikin jo valmis - kerrankin näin päin, että hommat valmistuvat edellä aikatauluaan! Huomenna tuhto kotiin ja katsotaan, "tuliko takki vai tuliko vain housut".

Aamuaskareena kävin katsomassa venttiilinvälykset. Yamahan rivitwinille tyypillisesti pakoventtiilit olivat säädöissään, mutta imuventtiilit olivat "kireällä". Imunokka pois ja tutkimaan säätöpalojen kokoja ja vertaamaan taulukkoarvoihin, huomenna Yamaha-kauppiaan tiskille palakauppaa tekemään (Soittelin jo Kuvalle ja kysyin palojen hintoja: kun antaa vanhan palan vaihdossa, on hinta 4,20 eur / kpl. Olin totta puhuen valmistautunut kuulemaan kamalamman hinnan...). En onnistunut myöskään tipauttamaan ruuveja nokkaketjukuilusta sisään, mutta onhan tässä vielä huominen aikaa... Jospa ne venttiilit pysyisivät säädöissään seuraavat parikymmentä tuhatta kilsaa (tehtaan virallinen säätöväli 48.000 km, mutta suositellaan 24.000 km).

 

26.4. 2006

Penkki haettu verhoomosta (Työvalmennussäätiö Tekevä) ja erinomaiseksi havaittu. Työn jälki ensiluokkaista ja kun toimitusaikakin puolittui luvatusta, ei voi kuin kehua paikkaa.

Samalla reissulla mukaan tulivat myös uudet venttiilinsäätöpalat, joten huomenna pääsee luppoajalla rassaamaan konetta kasaan.

 

27.4. 2006

Venttiilit säädetty (vähän mutkien kautta ja opetellen, kun ensimmäistä kertaa palasäätöistä konetta säätelin - parempi tehdä homma pariin kertaan ja varmistellen...) ja muutenkin pyörää niputettu pikkuisen. KEDO:n venttiilikopan tiiviste oli vääränmuotoinen, ei olleet Taiwanin pojat osanneet piirtää oikeankokoista eli vanha sai jäädä - jospa se pitää öljyt sisällään.

Korkea on... Satula yltää "napaan asti" ja päällä istuessa ei tarvitse kuvitellakaan saavansa molempia päkiöitä yhtä aikaa maahan (minulla pituutta 175 cm). Maavaraa mukavasti reilu 30 cm.

 

28.4. 2006

Jousitusta helpoin hakea säätöihin oikealta kyljeltä - parempi siis tehdä homma ennen öljytankin täyttöä...

IiPeistä hommattu nopeusmittarinvaijeri osoittautui sudeksi: toisen pään kiinnitysmutteri oli asennettu väärin päin eli kierteet eivät olleetkaan vastinkappaleen puolella. Noottia myyjälle ja odotellaan, jos sieltä saisi ihan oikeanmallisen vaijerin. Superiin näkyy käyvänkin muuten sama nopeusmittarinvaijeri, kuin DT125R:ään.

 

29.4. 2006

Ohjaamon mallailua. Tallissa askarointi jäi varttituntiin: virittelin nopeusmittarinvaijerin, pulttasin ohjaustankoon GPS- ja tiekirjatelineet, sekä otin pois Riky Crossin laukkuraudat. Pehmeiden laukkujen tukiraudat tulivat sen verran leveälle, että ylileveän kuljetuksen varoitus olisi ollut puolipakollinen... Tavararulla ja rinkka sekä jonkunnäköinen tankkilaukku saavat riittää reissupakaaseiksi. Toki pehmeille laukuille voisi itse väännellä tukiraudan.

 

30.4. 2006

Vappuaaton kunniaksi piti käydä mallailemassa, miltä se pyörä rupeaisi muovien kanssa näyttämään. Ihan mukavalle.

 

4.5. 2006

Pakoputkiston mallailua. Wingsin uudelleenrakennettu kollektori sopi pakokäyriin mainiosti parin silikonisuihkauksen ja muutaman kumivasarannapauksen avittamana. Myös runkokiinnike sopii kohdalleen hienosti. Rosterin kiiltoa pitää ihailla ennen pyörän ajoon ottoa, koska kuumien pakokaasujen ansiosta rosteriputket kellastuvat hyvinkin nopeasti. Seuraavaksi pohjapanssari, kaasuttimien hienosäätöä, sekä viimeiset pultit ja mutterit, niin motohan on kasassa! Vielä akku pitäisi hankkia - onneksi Jyväskylään tuli keväällä Biltema...

 

5.5. 2006

Pakoputkisto momenttiin... Putkitöitä puoli päivää ja nyt pakoputkisto istuu kohtuumukavasti motossa. Tukeva viritelmä ja ääntä voi vasta arvailla (Jamo kyllä jo pelotteli, että hänen 660-Ténéréssään turhankin jykevät papatukset Wingsin kanssa...). 

Öljyt pihalle, uusi suodatin sisään ja parit o-renkaat sekä magneettipäinen öljyproppu. Kaikki sitten pohjapanssarilla peittoon. Etuputkistoja mallailin löysäämällä T-kappaleen alemmat kiinnitysruuvit ja pumppaamalla jousitusta pohjaan; eturengas suoristui, kun putket palautuivat suoraan linjaan. Viikonloppuna voisi askarrella Karoot vanteille...

 

9.5. 2006

Kohta alkaa olla mopo paketissa. Vielä pikkufiksailuja kuten katteen ja tankin kiinnitysten himmailua, rengastöitä (ensin meinasin odotella uusia vanteita ja ajaa loppuun alla olleet Pirellit, mutta niin siinä vain kävi, jotta Karoot pitää vääntää jo "vanhoille vanteille"...) jne. Kun vielä muistaisi ennen ensikäynnistystä pistää koneeseen öljyt ja jäähdytysnesteet... 

Eilispäivänä piti vielä tarkistaa nokka-akselien ajoitus; Jamon 660-Ténéréstä oli nokkaketju katkennut ja varmuuden vuoksi piti minunkin vielä aukoa kopat ja pyöritellä kampuraa / nokka-akseleita. Ja hyvä, että tarkistin: imunokka oli hampaan verran myöhäisellä. Sitten vain kopat kiinni, kaasarit kiinni ja ilmaboxi kiinni - alkaa olemaan tekniikkapuolikin nipussa!

 

10.5. 2006

Takapyöränperkele! Vetohammasrattaan laakeri taitaa olla edellisen omistajan oma patentti, kun ei meinaa oikea akselinholkki sopia menemään. Huomenissa rengas alta pois ja tutkimaan, mitä tehtävissä... Miljoonalaatikossa jo odottelisi satsi uusia pyöränlaakereita, mutta jos huonosti käy, uupuu paketista vielä laakerin ja holkin välinen sovite. Ja minä kun jo luulin, että tähän hätään olisi kaikki pikkuhilppeet tilattu Yamaha-myyjältä...

Alla nyt Metzelerin Karoot; onpa heti asiallisemman oloinen ajopeli! Rysterisuojiin askartelin-paskartelin muoviämpäristä leikellen spoilerinpalaset - "tein itse ja säästin".

 

12.5. 2006

Postipoika kiikutti kolmisen kuukautta Götz Motorsportilta tilauksessa olleen Kahedon Kalahari III -tankkilaukkusysyteemin lopultakin perille asti. Tankin päälle tulee remmikiinnitteinen, muotoon ommeltu puolipeitto, johon kiinnittyvät 15/25-litrainen tankkilaukku sekä molemmille puolille 10l vetoiset tankinsivuslaukut (piti jo kokeilla, ja kyllä sinne makuupussi menee) vetoketjuin - yhteistilavuutta siis mojovat 45l. Materiaali Corduraa, joten kulutus- ja tihkusateenkestävyyttä pitäisi löytyä. Sivulaukut asettuivat Jaman tankkirautojen kanssa todella siististi ja voisi kuvitella niiden myös suojaavan reissun päällä kylmää ja kosteaa keliä vastaan. Kahedo valmistaa myös Touratechin tankkilaukut (Kalahari III -laukkuja myydään TT VP45-mallinimellä).

Sivujalkaan hitsaili viiden sentin jatkon ja isomman anturalevyn RV-Hitsaus. Akku taas löytyi lopultakin Biltemasta; 12V 14Ah huoltovapaa patteri kustansi 35 eur eli eipä juuri hinnankiroissa. 

 

13.5. 2006

Hammasrattaan laakeri olikin kunnon patentti: päällekkäin löytyi kaksi laakeria ja huonolla tuurilla laakeripesäkin kötöstetty piloille (sorvattu olake liian syvälle). Pitää tutkia ja palailla maanantaina asiaan. Huominen lepopäivä pyhitetty sähköjen tarkastamiselle. V*tt*!

 

14.5. 2006

"Nou hätä!" eli äitienpäivän aamun kunniaksi eBaystä löytyi täydellinen rataskilpi laakereineen puslineen postikuluineen reilulla kolmella kympillä. Helpotti aikatavalla... Sähkötkin kävin pintapuolisesti läpi ja toimivan tuntuivat - edes savusähkö ei päässyt karkuun johtojen sisältä! Bilteman 2,50 euron vilkkurelekin näkyy ajavan asiansa; eri asia miten kosteammilla keleillä (toisaalta alkuperäisosan hinnalla saa pitkästi toistakymmentä Bilteman vilkkurelettä...).

 

16.5. 2006

Postipoika toi Hollannista tarakan, pari relettä ja äänitorven (katso 22.4. kirjatut jutut). Tavara sitä, mitä pitikin! Pyyhkäisin tarakan ympäriinsä vesihiomapaperilla ja maalasin kilikali-pullolla mustaksi. Ruma, mutta käyttökelpoinen!

 

17.5. 2006

SW-Motechin 30 mm tangonkorokkeet tulivat (kiitokset Stobelle!). Ajoasennon pitäisi parantua, kun matalalla tangolla olisi asennosta tullut lähes kyykkypyörämäinen perän korotuksen jälkeen. Hyvin sopivat letkut ja vaijerit, ainoastaan ryyppyvaijeria piti kierrätellä uutta reittiä.

 

27.5. 2006

Muka kiireitä ollut, niin ei Suupperiprojekti oikein edennyt, mutta tänä viikonloppuna olisi sitten tarkoitus ottaa savut koneesta... Posti kiikutti takanapaan osat, joten sekin osasto pitäisi olla kunnossa (niin paitsi että pyörännavastakin löytyi ylimääräinen kötöstys eli vasemmanpuoleisen pyöränlaakerinpesän ulkopuolelle oli asennettu ylimääräinen holkkirengas passaamaan sorvattuun rataskilpeen - onneksi irtosi kotivoimin). Painajaisissa jo olen ajellut öljyttömällä ja nesteettömällä koneella, joten jospa muistaisi tankata koneen muullakin, kuin bensalla... 

Eilinen päivä kului serkku-Pekan TE410 Husqvarnaa ehjätessä. Kilpaenduro siinä suhteessa kiitollinen rassattava, että kaikki pyhitetty yksinkertaisuuden ja huollettavuuden alttarille (kääntöpuolena sitten noita huoltohommia joutuu tekemään usein...) ja kokoonpano suoraviivaista. Kakkospyöränä lähes ihanteellinen, mutta ainoaksi kaksipyöräksi turhan kapea-alainen esim. reissukäyttöä silmälläpitäen.

 

28.5. 2006

Moto valmistuikin puolivahingossa! Arvelin pulttailussa menevän vielä muutaman päivän, mutta sepä valmistukin päivässä. Kunnon antikliimaksi, kun yhtäkkiä käsissä oli niputettu mopo...

 

1.6. 2006

Pikkuajeluja ja pulttien tarkkailua & nestevuotojen syynäämistä. Kumpiakaan ei ole vielä ollut... Pyörä toimii ihmeen hyvin ottaen huomioon, että se on käynyt palasina ja itse olen sitä ruuvannut kasaan - moto kulkee suoraan, värinöitä ja tärinöitä ei juuri minkäänlaisia eivätkä koneenkaan äänet kuulu luokkaan "sepelimylly". Karootkin yllättävän mukavat jopa asfaltilla.

 

4.6. 2006

Taas kaasarit käytetty auki ja säädelty. "Oikea" vikakin löytyi kaasarista, mutta se oli täysin oma moka... Nyt kone taas käy ja kukkuu nätisti. Koneesta löytyy voimaa alakierroksiltakin todella mukavasti; 650 V-Stromiin verrattuna voimaa löytyy alempaa ja isommilla kierroksilla jotenkin raaemmin. Kai se on uskottava, että nykyiset saastekoneet säädetty turhan laihalle ja nämä vanhanaikaiset lossikoneet - varsinkin kun soppa siirtyy Dynojetin Stage II -kitin ansiosta entistäkin livakammin - puksuttavat terveemmällä ruokahalulla ja samalla pontevammin. Bensankulutuslukemia toisaalta odottelee puolittaisella kauhulla, mutta "jostainhan se tehon on tultava"...

 

6.6. 2006

Todistettavasti soratielläkin käyty... :-)  Ajettu tosin pappa-ajoa, kun ei suditusjälkiä näy ainakaan kuvassa.

 

8.10. 2006

Pariin kokoontumisajoonkin menneenä suvena eksytty eli Kokko-Treffeniin Himangalla ja Kontioon Siikajoella.

Myös tulevan suven projektikohde hommattu: keulakolaroitu '82 Moto Guzzi V50 Monza.

 

 

(Suositeltavat) tavarantoimittajat etc.

Bike Forum (Jyväskylä); huolto
Factory Pro
(San Rafael, CA, U.S.A.); neulaputket Mikunin CV-kaasareihin
Hart-Tapes
(Jyväskylä); vinyylitarrat
KEDO (Hampuri, Saksa); Yamahan varaosat ja tarvikkeet sekä huolto
Kuvan Moottoripalvelu (Jyväskylä); Yamahan varaosat ja tarvikkeet
M1 Salvage & Breakers (Luton, Iso-Britannia); vaihtorunko
Mainoskolmio Oy (Kajaani); siirtoteipit
MC Scatter (Ylihärmä); yleismuoviosat
Metso-Metalli Oy
(Vaajakoski); pulverimaalaus
MotoMaster (Kurikka); purkuosat
Motorsloop Broux Guido; (Opglabbeek, Belgia) Jama-tankkiraudat
Raahen Motocafe (Raahe); pyöräkauppa
Repairmanual.com (Burnsville, NC, U.S.A.), korjausmanuaali
Riky Cross (Busto Arsizio, Italia); laukkuraudat)
RV-Hitsaus Oy (Jyväskylä); rungon vahvistushitsaukset
Sepän Automaalaus (Tiituspohja, Laukaa); tankin ja muoviosien maalaus
Symotic Oy (Rymättylä); rosteripinnat ja SanRemo-alumiinivannekehät
Tekevä (Jyväskylä); penkin verhous
Wings; (Ptuj, Slovenia) äänenvaimennin
Zweiradhandel Kaphahn (Hagen, Saksa); purkuosat

eBay; "kaikki muu"

Kiitokset myös Jampalle pisteosien hiekkapuhalluksesta!