Takaisin

 


HEIKKI & BEMU


BMW R100RS/CS '80/'83

Copypastella vanhoilta Bemarisivuiltani: 

"Uusin hankinta ja ainokainen pyörä, mikä jäljellä on on siis tuo kuvassa oleva BMW. Tai itse asiassa tuota kuvassa olevaa pyörää tuossa asussa ei ole enää olemassakaan, vaan se on läpikäymässä "kasvojenkohotusta" ja "nuorennusleikkausta". Bemari on eräänlainen palapeli vanhemman R80/7 (-80) perustalla ja tuoreemman R100RS:n (-83) tekniikalla. Runkohan noissa laitteissa on aivan sama, erot löytyvät käytännössä jarruista (minulla ATE:n tuplalevyt edessä ja rumpu takana kun taas uudemmassa RS:ssä on edessä tupla-Brembot ja takanakin levyjarru) ja sähköpuolelta. Minua ei ainakaan haittaa tuollainen sekametelisoppa tekniikan puolella - niin kauan kuin ajaminen on hauskaa!"

"Enpä olisi etukäteen uskonutkaan, miten tällainen "pappapyörä" tempaisee mukaansa ja kuinka kaikki mahdollinen tieto Berliinin Orhista pitää yrittää löytää! Onneksi k.o. merkistä on kirjoitettu teoksia pilvin pimein eikä tuon peruskonstruktion (käytännössä muuttumaton 1969-1984 ja suurelta osin vielä vuoteen 1996 asti) tutkailussa tarvita ydinfyysiikan alkeita. Hyvänä apuna "Gertruden" sielunelämän tuntemisessa toimivat paitsi historiikit myös korjauskäsikirjat (suosittelen Clymerin massiivista opusta mutta myös ohkaisemmalla ja siitä johtuen ylimalkaisemmalla Haynes-oppaalla pärjää perushuolloista.) sekä Internetin BMW-postituspalvelut (IBMWR ja Airheads). Hauskimpia pakkomielteitä, mitä maa päällään kantaa!"

"RS-kate alkoi olla jo elonsa ehtoopuolella, joten irroitin sen lähempää tarkastelua varten. Hankintalista alkoi tulla todella pitkäksi: katteen alaosat, apumittaritaulu, alkuperäisenmallinen plexi ja niin edespäin. Siinäpä alkoi mielessä itämään ajatus muuntaa Bemari ulkonäöllisesti sporttisempaan "S"- lookkiin á la klassinen R90S ja R100S/CS. Parantelin myös ajoasentoa Raaskin jalkatappisarjalla. Siinäpä tappisarjoja ruuvaillessa iski mieleen vähän väliä "jospa irroittaisin tuonkin osan ja maalaisin/siistisin sen siinä samalla...". Muutaman illan jälkeen huomasinkin koko pyörän olevan tallissa levällään - runko keskellä lattiaa, moottori/vaihteisto työpöydällä ja muut osat pitkin nurkkia. Lumipalloefekti iski jälleen! Nyt runko pisteosineen on jauhemaalattu   ja talvi-iltoina hiotut muoviosat ja tankki ovat saaneet ylleen "ei-niin-perinteisen-värisävyn" eli tipukeltaisen."

"Suurin osa pikkuosasista ja käytetystä osasta (katteet kiinnikkeineen ja vilkkuineen) tulivat brittifirmalta nimeltään MotorWorks, joka on erikoistunut BMW:n ja Moto Guzzin uusiin & käytettyihin osiin. Suosittelen lämpimästi! Hankin myös Goodridgen teräspunosletkut noihin "esi-ABS"-jarruihin (lukkiutuminen hyvinkin harvinaista...); nyt pitäisi tuntuman olla hieman parempi kuin vanhoilla kumiletkuilla, vaikka ei niistä mitään raaserijarruja tietenkään saa. Myös vanhat öljy- ja polttoaineletkut saivat kyytiä ja vaihtuivat teräspunosversioihin. Samalla uhrasin ajatuksen persuuksilleni ja vaihdoin ikääntyneen vakiopenkin Corbinin Canyon Dual Sport -tuhtoon. Ohjaustankona kokeilin ensin RS:n kapeaa tankoa, mutta koska se ei sopinut yhteen S-katteen kiinnitysrautojen kanssa, tuli ohjastimiksi Maguran S-kopio. Tavarankuljetustarpeisiin pyörässä on Givin Monorack-teline laukkuineen."

"Kevään ja kesän 2000 puuhasteluja edustaa sähköpuolen uudistus eli lopulta hermostuin kahdessakymmenessä vuodessa pyörään tulleisiin sähköjohtojen omiin viritelmiin ja vedin uudet sähköt kauttaaltaan (Huomasipa samalla, että korjausoppaiden sähkökaaviot olivat USA-malleille, joten pientä ajatustyötäkin piti tehdä, jotta kaikki pelaisi suunnitelmien ja insinöörien mukaan...) sekä vaihdoin perämurikan kunnostettuun. Pyörän ollessa sopivasti levällään oli myös etuhaarukan stefojen, pyöränlaakereiden sekä jarrupalojen ja -kenkien vaihto kohtuullisen kivuton operaatio. Samalla suoritin painonpudotusleikkauksen eli vaihdoin wanhat rosteriäänenvaimentimet Dunstall replica -vaimentimiin (eivät vielä näy kuvissa); ulkonäkö räyhäköityi ja nyt löytyy pyörästä jo Moottoripyörän äänetkin... Jarrupuolen uudistuksiin kuuluu vaihtaa tankin alla majaileva vaijerivälitteinen ATE-jarrupääsylinteri ohjaustangossa olevaan Brembon/Maguran tekeleeseen."

 

Samalla "satuin joutuneeksi" myös Suomen BMW Moottoripyöräkerhon webmasteriksi, jossa toimessa viihdyin vuoden '03 loppuun saakka.

"Gertrudesta" piti luopua syyskesällä '01, jotta olisi saanut matkarahat 10kk:n Islanninreissuun. Ja se onkin sitten jo toinen tarina! :-)